BHV Ploegleider

Lees meer


BHV cursus ploegleider

Heb je BHV’ers binnen jouw organisatie? Bestaat jouw organisatie uit verschillende afdelingen? Werken er BHV-ers op verschillende locaties? Heb jij behoefte aan ondersteuning van het op orde houden van de BHV materialen en het trainen van de BHV-ers?

Dan kan het aanstellen van een BHV ploegleider essentieel zijn. Bij een inzet van meerdere BHV’ers is coördinatie nodig. De werkgever of leidinggevende kan de coördinatie van de inzet op zich nemen maar het is verstandiger om dit op te dragen aan een ploegleider BHV. Een ploegleider is opgeleid om leiding te geven aan een inzet. Hij of zij communiceert in een dergelijke situatie met externe hulpdiensten en coördineert alle aanwezige BHV’ers zodat iedereen effectief ingezet kan worden. Op deze manier zorgt het BHV team er samen voor dat een noodsituatie snel weer onder controle is, zonder chaos te creëren.

Een Ploegleider BHV dient er ook voor te zorgen dat de BHV-ploeg getraind wordt en blijft en dat de middelen naar behoren worden beheerd en gecontroleerd.

Doelgroep:

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers die zich bezighouden met de uitvoering van het BHV-beleid binnen de organisatie

Instroomeisen:

Minimum leeftijd 16 jaar, de cursus wordt standaard in het Nederlands gegeven. Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding is een geldig basisdiploma BHV vereist.

Inhoud van de cursus:

 • Voorbereiden op de inzet van het BHV team.
 • Het uitdenken van een calamiteitenscenario.
 • Oefenen met een BHV team.
 • Het bedenken en organiseren van een table top oefening.
 • Beoordelen van de veiligheidssituatie van het werkgebied.
 • Beheer en controle van de aan het team ter beschikking gestelde middelen.
 • Evalueren en rapporteren van de inzet en de oefeningen.

Examen:

Het geheel wordt afgesloten met een theorie-examen met meerkeuzevragen. Het praktijkexamen is een praktijkoefening waarbij de cursist wordt beoordeeld aan de hand van een verrichtingenlijst.

Duur:

Twee lesdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur

Locatie:

De cursus BHV Ploegleider wordt gegeven op onze trainingslocatie in Middelharnis. Heb je liever een training op locatie? Onze gecertificeerde instructeurs kunnen in overleg ook de training op locatie verzorgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen hierin, neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Certificering:

CIBOT

Kosten:

Afhankelijk van de gekozen vorm. Liever een de cursus op een ander tijdstip, andere locatie of op een andere manier volgen? Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheid om zo een op maat gemaakte cursus samen te stellen.

Boeken
Of vergelijk al onze BHV cursussen


 • Meer dan 20 jaar ervaring
 • Cursus op maat
 • Cursus op locatie
 • Inclusief trainingsboek
 • NIKTA gecertificeerd
 • Realistische oefenpoppen

BeCare
 
 

Download de brochure voor een volledig informatie overzicht.


Download brochure
 

 
Ik deed al jaren BHV, tot mijn huidige werkgever de training met al mijn andere BHV collega's incompany liet verzorgen door BeCare. Prima training en heel goed dat je dan als BHV team samen traint, zo leer je elkaar goed kennen en ben je daarna op de werkvloer ook gezamenlijk verantwoordelijk. Ook werd de inhoud van de training heel goed afgestemd op ons bedrijf.
Ik hoorde ook van mijn werkgever dat de kosten ook nog eens vele malen lager zijn.
Prima kwaliteit voor betrekkelijk weinig geld.

Carla

 
 
 

Let's Save Lives Together

 

 

De taak van de BHV-er bij een brand en een ontruiming

1. Druk het glas van een blauwe handmelder in om alle aanwezigen op de hoogte te brengen van de ontruiming.
2. Bel 112 (eerst een 0 voor de buitenlijn!), informeer en beantwoord de vragen.
3. Trek je het gele BHV-vest aan.
4. Neem de presentielijsten mee!
5. Zo een EHBO-koffer meenemen.
6. BHV-ers verzamelen in de centrale hal beneden. Als deze niet bereikbaar is verzameld men in de ontmoetingsruimte
7. Taken verdelen aan overige BHV-ers. Bij gebrek aan BHV-ers collega’s of vrijwilligers aansturen.
8. BHV-er aanwijzen die de hulpdiensten te woord gaat staan.

Meldt dat niemand de lift mag gebruiken!

 • Twee personen de eerste verdieping laten ontruimen en af laten melden bij de BHV-leider. Vervolgens kunnen zij naar de verzamelplaats buiten het hek aan de rechterkant.
 • Twee personen de begane grond laten ontruimen en af laten melden bij de BHV-leider. Vervolgens kunnen zij naar de verzamelplaats buiten het hek aan de rechterkant.
 • Twee personen buiten op de verzamelplaats de hulpdiensten en de groepen laten opvangen. Geef deze personen de presentielijsten en een EHBO-kist mee!

9. Als iedereen buiten is stel jezelf op de hoogte van de situatie op de verzamelplaats. Controleer op:

 • Vermisten
 • Gewonden
 • Aanwezigheid hulpdiensten
 • Overige bijzonderheden

10. Verleen zo nodig hulp aan gewonden
11. Aangewezen BHV-er stelt hulpdiensten op de hoogte van:

 • Vermiste personen
 • Plaats van de calamiteit
 • Aanwezigheid gevaarlijke stoffen
 • Afsluitpunt van gas en elektra

12 De BHV-leider blijft de hele tijd beschikbaar

Voorbereiding van een ontruiming

Het doel van een ontruiming is om mensen zo snel mogelijk op een veilige plek te brengen. Mensen moeten binnen 15 minuten een gevaarlijke plek in een gebouw kunnen verlaten. Om een ontruiming goed te laten verlopen, moeten er vooraf een aantal zaken geregeld zijn.

Alarmering
Als er ontruimd moet worden, worden alle aanwezigen zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Dit kan bijvoorbeeld door een ontruimingssignaal (slow whoop of via een omroepinstallatie). Na de alarmering gaat iedereen zo snel mogelijk naar de verzamelplaats. Het is dus belangrijk dat alle medewerkers het signaal herkennen en weten waar de verzamelplaats is.

Vluchtwegen
Het is belangrijk dat er op elk moment van de dag voldoende verlichting is om te kunnen vluchten. De vluchtwegen moeten ook worden aangegeven met vluchtweg aanduidingen. Om het ontruimen goed te laten verlopen moeten alle vluchtwegen uiteraard goed toegankelijk zijn. De deuren van vluchtwegen moeten zonder sleutel kunnen worden geopend. Daarnaast is het goed als het personeel weet wat de vluchtwegen zijn en waar de nooduitgangen zich bevinden.

Ontruimingsprocedures
Werknemers moeten weten wat zij moeten doen bij een ontruiming. Hiervoor worden door een organisatie ontruimingsprocedures opgesteld. Tijdens een ontruimingsoefening worden deze procedures geoefend.

Verzamelplaats
Het is belangrijk dat iedereen bij een ontruiming naar de verzamelplaats gaat. De BHV kan dan controleren of iedereen het pand uit is. Ook kan iedereen dan geïnformeerd worden over het verdere verloop van de ontruiming.

Oefenen
Door regelmatig een ontruiming te oefenen, leren medewerkers wat ze bij een echte calamiteit moeten doen. Tijdens het oefenen kunnen ook verbeterpunten voor het ontruimingsplan naar voren komen. Verbeterpunten kunnen dan worden aangepakt voordat zich een echt incident voordoet.

Boeken

BeCare is NIKTA Gecertificeerd:


 


 • Brochure aanvragen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.