Vragen(V)uur
ALGEMENE vragen
Let’s save lives
together
REANIMEREN vragen
Hartinfarct
Een hartinfarct is een ander woord voor een hartaanval.
Hartaanval
Het woord hartaanval zegt iets over het moment dat de pijn gesignaleerd wordt: je wordt ‘aangevallen’.
Circulatiestilstand
Een hartaanval kan leiden tot een circulatiestilstand, maar dit hoeft niet. Niet alle circulatiestilstanden zijn het gevolg van een hartaanval: het hart kan ook tot stilstand komen door ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld bij verdrinking, een ontsteking (myocarditis), een zieke hartspier (cardiomyopathie), hartfalen of een elektriciteitsongeval.
Stap 1
Alarmeer direct door 112 te bellen om een ambulance op te vragen.
Stap 2
Start direct met reanimeren. De basale reanimatie bestaat uit hartmassage in combinatie met mond-op-mondbeademing. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening kunstmatig op gang worden gehouden. Hiermee overbrug je tijd.
Stap 3
Daarna volgt zo vroeg mogelijk defibrillatie. Dit is het toedienen van een elektrische stroomstoot met een defibrillator, een AED, om het ventrikelfibrilleren te beëindigen. Defibrilleren zorgt ervoor dat het hart weer een normaal ritme kan krijgen. Bij ongeveer 50% van de slachtoffers van een circulatiestilstand buiten het ziekenhuis is sprake van ventrikelfibrillatie. Voor deze groep patiënten is de enige effectieve behandeling defibrillatie.
Stap 4
Ambulancezorgverleners zetten de reanimatie voort met de specialistische reanimatie. De specialistische reanimatie door zorgprofessionals bestaat onder meer uit het toedienen van medicijnen, defibrilleren, intubatie (het inbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp) en koeltechnieken.
Door onvoldoende zuurstof in de hersenen kan de persoonlijkheidsstructuur van overlevenden in negatieve zin veranderen. Ook kunnen overlevenden korte of langere periode voortleven in een coma of vegetatieve status.
De herhalingscursus duurt 2,5 uur.
Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met info@becare.nl. De kosten van een AED training worden in veel gevallen vergoed door uw zorgverzekering. Klik hier voor een vergoedingsoverzicht.
Neem altijd eerst contact op met uw zorgverzekering en doe navraag.
AED vragen
Basale reanimatie
De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de basale reanimatie. Directe basale reanimatie is altijd nodig om de hersenfunctie veilig te stellen, de tijd te overbruggen tot de AED er is en het hart zelf voor te bereiden op een of meer stroomstoten van de AED.
AED veilig en betrouwbaar
De AED is veilig en betrouwbaar. Een AED zal alleen een schok toedienen, als de analyse van het hartritme uitwijst dat dit noodzakelijk is. Een schok toedienen aan iemand die geen circulatiestilstand heeft, is dan ook niet mogelijk.
- Het bedienen van een AED is relatief eenvoudig te leren. Iemand die al kan reanimeren, kan binnen een paar uur leren omgaan met een AED. Zodra de leekhulpverlener de AED aanzet neemt de AED de regie over.
- Een AED kan als ‘apparaat’ nooit levens redden. Het is de omstander, degene die reanimeert, die binnen de overlevingsketen iemand een kans op overleving geeft.
Alle aanwezigen (dus bijvoorbeeld ook uw klanten die op bezoek zijn) informeren over hoe te alarmeren en ontruimen is een wettelijke verplichting.
De functie van een AED is om effectief te defibrilleren na een circulatiestilstand (hartstilstand). De onderlinge verschillen tussen de AED’s zijn voornamelijk te vinden in de ondersteunende functies en gebruikers-afhankelijke mogelijkheden. Toch kan het zo zijn dat bepaalde AED’s meer geschikt zijn voor uw situatie. Onze specialisten kunnen u hierover vrijblijvend adviseren, neem hiervoor contact met ons op.
De levensduur van een AED is bijna onbeperkt, zolang de elektroden en accu’s maar worden vervangen. Toch is het zo dat de AED is voorzien van gevoelige electronica en dat met de jaren de betrouwbaarheid terugloopt. Dit is bijvoorbeeld erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder de AED wordt opgeslagen. In een ruimte met een constante (kamer)temperatuur, lage luchtvochtigheid verloopt het verouderingsproces veel langzamer en kan de gemiddelde AED 10 tot 12 jaar mee.
Maar er zijn ook defibrillatoren die op locaties zijn geplaatst waar dagelijks grote temperatuurverschillen zijn, de vochtigheid hoog is en er directe zonlicht van invloed is. In die specifieke situaties is de verwachte technische levensduur korter. Uiteindelijk zal de AED zelf na zijn dagelijkse zelftest aangeven dat er technische problemen zijn en is dat het moment om de AED te vervangen.
RISICO- INVENTARISATIE & -EVALUATIE (RI&E) vragen
De Risico- Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een fundamenteel onderdeel van het arbobeleid van bedrijven en organisaties. Een RI&E gaat over het herkennen en beheersen van gevaren en bijbehorende kansen. De RI&E is een wettelijke verplichting voor werkgevers. Uitsluitend gecertificeerde arbodiensten en gecertificeerde veiligheidsdeskundigen zijn bevoegd tot het toetsen van RI&E.
Werkgevers zijn verplicht om een RI&E en een Plan van Aanpak (PvA) uit te voeren en deze te laten toetsen door een gecertificeerde veiligheidsdeskundige. Organisaties met 25 of minder werknemers, die gebruik maken van een aangemeld branche RI&E-instrument zijn niet verplicht tot deze kwaliteitstoetsing. Toetsing voor die bedrijven is ook niet verplicht als het RI&E instrument is erkend in de CAO.
Bedrijven met meer dan 25 medewerkers zijn verplicht hun RI&E te laten toetsen door een erkend veiligheidskundige, ook bedrijven waar medewerkers in totaal minder dan 40 uur per week arbeid verrichten zijn niet verplicht een RI& E op te stellen. Zij kunnen gebruik maken van deze checklist.
BHV vragen
Het begrip werkgever is in dit geval zeer breed. Het gaat om de persoon die gezag heeft in de organisatie. Daarom geldt deze verplichting ook voor organisaties waar de werkgever “gezag” heeft over bijvoorbeeld bezoekers, klanten of bewoners.
Alle aanwezigen (dus bijvoorbeeld ook uw klanten die op bezoek zijn) informeren over hoe te alarmeren en ontruimen is een wettelijke verplichting.
Omdat BHV-taken niet dagelijks worden uitgevoerd en de kennis en vaardigheden bij nood direct paraat moeten zijn is periodieke herhaling noodzakelijk. Door het niet beoefenen van kennis en vaardigheden zakken deze langzaam weg. Bij de herhalingslessen worden de nieuwste medische en technische inzichten toegepast. Het recht (en de plicht) op herhaling is wettelijk vastgelegd in artikel 8 en 15 van de Arbowet. Een jaarlijkse herhaling is nodig om minimaal over de benodigde kennis en vaardigheden te blijven beschikken als BHV’er. Daarom is het certificaat maximaal 1 jaar geldig.
- Je volgt e-learning via internet en je volgt een 7,5-8 uur durende praktijkdag
- Je volgt een online studie en je neemt deel aan een 3 uur durend praktijk examen
De tijdsbesteding voor het behalen van het e-learning certificaat is gemiddeld 3-4 uur. De praktijkdag duurt 8 uur.
Basis BHV standaard:
U volgt twee theorie en praktijkdagen, één dag wordt besteedt aan Brand, Ontruiming en Communicatie. De andere dag wordt besteed aan Levensreddend handelen en EHBO
BHV met online studie:
U volgt een ongeveer 6 uur durende online studie, deze wordt afgesloten met een 3 uur durend praktijk moment.
De kosten van een BHV cursus hangen af van de gekozen vorm. U kunt hiervoor contact opnemen met BeCare.
Een andere brandende vraag? Stel hem hieronder.
Of geef een belletje?
018 789 21 77