Blog

Het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV

Het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV

Becare biedt een breed scala aan trainingen en cursussen. De cursussen ploegleider BHV en Hoofd BHV zijn hier recent aan toegevoegd. Maar wat is nou het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV?

Wat is het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV?

Uit het werkveld merken wij dat er vaak verwarring is tussen ploegleider BHV en hoofd BHV. Deze twee functies en termen worden regelmatig door elkaar gehaald. Bij veel kleine organisaties wordt de rol van Ploegleider BHV en Hoofd BHV door dezelfde persoon vervuld.

In dit artikel lees je meer over de inhoud van de functies, het verschil tussen ploegleider BHV en hoofd BHV en over hoe de BHV organisatie kan worden opgebouwd.

Het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV is dat een ploegleider BHV actief deel uitmaakt van het BHV team en leiding geeft tijdens een calamiteit. De hoofd BHV’er houdt zich bezig met het veiligheidsbeleid binnen de organisatie.

Wat houdt de functie ploegleider BHV in?

Als BHV ploegleider heb je tijdens een calamiteit de leiding. Je zorgt ervoor dat alles in gestructureerd en veilig verloopt. Ook maak je actief deel uit van het BHV team. Je volgt het BHV plan en het veiligheidsbeleid dat is opgesteld door het hoofd BHV. Een ploegleider BHV heeft in de meeste gevallen meerdere jaren ervaring als BHV’er en is vooral bezig met operationele taken.

Wat houdt de functie hoofd BHV in?

Als hoofd BHV hou je jezelf voornamelijk beleidsmatig bezig. Je ontwikkelt en borgt het veiligheidsbeleid binnen de organisatie en draagt dit uit naar de BHV ploegleider en overige BHV’ers. In (kleinere) organisatie waar de hoofd BHV’er ook BHV ploegleider is, ben je naast beleidsmatig dus ook operationeel bezig.

BHV Ploegleider of hoofd BHV worden?

BHV ploegleider worden? Je dient te voldoen aan enkele criteria:

  • In het bezig van een geldig BHV certificaat
  • Kennis van het bedrijf en het gebouw (enkele jaren werkzaam binnen het bedrijf)
  • Op de hoogte van de risico’s en BHV procedures

Belangrijke competenties zijn: besluitvaardigheid, leidinggevende capaciteiten, stevig in je schoenen staan.

Nog een stapje verder? Na het succesvol afronden van de BHV ploegleider cursus kun je de cursus hoofd BHV volgen.