Blog

Mijn hart klopt alleen voor jou…

Mijn hart klopt alleen voor jou…

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, dat wisten we al een tijdje. De verschillende tussen man en vrouw worden tegenwoordig flink onder de loep genomen, #genderneutral. Bij iedereen klopt het hart anders, maar de verschillen tussen mannen en vrouwen is een belangrijk fenomeen.

Een gekke situatie. Vrouwen krijgen gemiddeld zo’n 7-10 jaar later hartklachten dan mannen. Maar onder de slachtoffers van hart- en vaatziekten vallen meer vrouwen. Dat heeft verschillende redenen. Uit onderzoek is gebleken dat artsen te vaak alleen naar de ‘mannelijke’ vorm van de klachten kijkt – denk aan: pijn op de borst, uitstralend naar de arm, zweten, misselijkheid en (neiging tot) braken. Daarnaast heeft hart- en vaatziekten onderzoek veelal bij mannen plaatsgevonden. Vrouwen hebben nog een ander gevaar dat op de loer ligt. Hormonen, waardoor symptomen heel snel lijken op klachten zoals bij de overgang. Ook een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kunnen later meer klachten opleveren.

“Wist u dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar een verband tussen de menstruatie en het ontstaan van hartklachten?”

We hebben dus eigenlijk een verdraaid beeld van de klachten bij hartfalen bij vrouwen. Waar moeten we alert op zijn? Hormonen beschermen vrouwen eigenlijk tot de overgang tegen allerlei klachten, na die tijd valt dit voor een groot gedeelte weg. Vanaf deze periode is extra scherpheid zeker niet onbelangrijk. Ga na of er in de familie iemand is geweest die voor zijn/haar 65 e al een hartinfarct heeft gehad en of de vrouw tijdens de zwangerschap een sterk verhoogde bloeddruk heeft gehad of je voor je 40 e al in de overgang was.

Opvliegers
Een zeer bekend verschijnsel en veel voorkomend symptoom in de overgang. Niks ergs aan, totdat de opvliegers langer aanhouden of ontstaan door een hoge bloeddruk. Neem contact op met je huisarts, just to be sure.

‘Gewone’ klachten
In tegenstelling tot de man, ondervindt een vrouw andere klachten. Vermoeidheid, lichte hartkloppingen en slecht slapen, ook symptomen die voorkomen bij stress of oververmoeidheid. Toch kunnen in dit, in samengaan van andere klachten, een teken zijn.

Onrustig gevoel
Kenmerkend voor een hartinfarct dat zich ontwikkelt bij vrouwen is een angstig en onrustig gevoel. Natuurlijk kunnen ook de symptomen pijn in de kaak, misselijkheid en braken voorkomen, maar pijn op de borst ontbreekt vaak.

Een stil infarct
Er wordt niets opgemerkt door de vrouw tijdens het infarct. Later wordt vaak door toeval het ziektebeeld ontdekt. Hand in hand gaan hier wel de extreme klachten omtrent vermoeidheid.

“Wist u dat er onderzoek wordt gedaan om het risico bij vrouwen op hart- en vaatziekten beter in te kunnen schatten?”

Harde feiten
• na problemen in de zwangerschap (hoge bloeddruk en diabetes) loop je een hoger risico op latere hartklachten
• slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen
• vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart
• Elke dag sterven 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten
• Broken heart syndrome (een hartinfarct als gevolg van acute stress of verdriet) komt 10x vaker bij vrouwen voor dan bij mannen