Blog

Van horeca topper tot Horeca held!

Voor horeca werknemers zal een dag rennen op de werkvloer niet vreemd in de oren klinken. Druk, druk, druk. Heel het restaurant, café of terras zit vol met hongerige gasten die zitten te wachten op hun eten of drinken. Drankjes uitserveren, overleggen met de keuken, gasten te woord staan, bestellingen opnemen, biertjes tappen en ga zo maar door. Allemaal dagelijkse werkzaamheden, waar je inmiddels redelijk aan gewend bent geraakt.

Maar vandaag is net even iets anders dan een normale werkdag. Er gebeurd vandaag iets op de werkvloer, wat je nooit hoopt mee te maken.

Onderstaand schetsen wij twee calamiteiten die kunnen voorkomen in de horeca.

Marie is barvrouw bij een drukbezocht café in Rotterdam. Ze gaat hier elke dag met veel plezier naar toe en geniet er van om een praatje te maken met de gasten. Zeker in het weekend is het lekker druk en staat ze aan de lopende band biertjes te tappen. Er komt een groep jongeren binnen die hier wel vaker komen om gezellig een biertje te doen. De sfeer zit er goed in vanavond. Iedereen is lekker aan het dansen, tot dat de sfeer ineens totaal omslaat. Één van de jongeren krijgt het aan de stok met een andere gast. Het escaleert totaal, de beveiliging weet gelukkig snel in te grijpen. Niet iedereen is er ongeschonden uitgekomen, één van de jongeren is in het gevecht in zijn gezicht gesneden met een kapot glas. Het bloedt enorm en er heerst best wel wat paniek. Het slachtoffer komt in paniek naar je toe.. Wat nu ? Je hebt nog nooit een BHV of EHBO training gevolgd en weet absoluut niet hoe je moet handelen.

Gelukkig heeft één van de andere gasten wel de benodigde kennis om het slachtoffer van zorg te voorzien en neemt de medische taken op zich tot dat de ambulance arriveert.

’S Avonds in bed denk je nog eens terug aan wat er vanavond allemaal is gebeurd. Je besluit de dag erna om gelijk je baas te bellen en te vragen of je op BHV cursus mag.

Jan is hulp kok bij een Beachclub in Renesse. Hij is iedere zomer een aantal weken met zijn ouders op het nabijgelegen vakantie park en spendeert zijn tijd voornamelijk in de keuken bij de Beachclub. Het is super lekker weer vandaag, dus het is voornamelijk rennen en vliegen, maar de dag verloopt tot op heden vlekkeloos. Totdat hij een gil hoort uit de ruimte waar alle vleeswaren worden gesneden. Éen van zijn collega’s is uitgeschoten met zijn hand langs de snijmachine en heeft een enorme jaap in zijn hand.

Jan volgt elk jaar de BHV training gericht op horeca letsel en weet hierdoor gelukkig hoe hij moet handelen. Maar weet jij het ook?

In de BHV cursus specifiek gericht op horeca behandelen wij de veelvoorkomende calamiteiten op de horeca vloer. Dus denk aan snijwonden, brandwonden of een klant die zich verslikt. Goed getraind horeca personeel kan tijdens een calamiteit het verschil maken. Soms zelfs tussen leven en dood! Ook een verschil maken voor je klanten? Schrijf je dan nu in voor een BHV cursus en wordt bedrijfshulpverlener in slechts 1 dag.