Blog

Het onderhoud van een AED

Het onderhoud van een AED

De meeste AED’s vereisen geen specifiek onderhoud, de eigenaar van de AED dient dagelijks de indicator te controleren en als deze groen knippert is de AED klaar voor gebruik. AED’s voeren zelftests uit en zullen bij een probleem direct een signaal afgeven.

Maar het op tijd vervangen van de elektroden en accu’s gebeurt in de meeste gevallen niet zorgvuldig. In de praktijk blijkt dat men deze taak in veel gevallen verwaarloost en dat daardoor de AED niet gebruiksklaar is. Dat is zonde van de investering en kan letterlijk voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Be Ready, when needed!

Indien u bij BeCare de AED aanschaft of uw AED aanmeldt voor controle dan kunt u er op vertrouwen dat wij u tijdig melden als de batterij of accu of misschien zelfs de AED vervangen dient te worden. Wij zenden na toestemming direct de onderdelen naar u toe met een uitgebreide handleiding tot installatie of wij komen het bij u op de locatie uitvoeren.

Als u een AED bij BeCare heeft aangeschaft volgt u ook een AED en reanimatie training bij BeCare, onze instructeurs zullen tijdens de training een visuele inspectie van de AED uitvoeren.

Als u de AED inzet voor een reanimatie, dan ontvangt u van BeCare gratis nieuwe elektroden en indien nodig ook een nieuwe batterij. En is er onverhoopt een keer een storing of een update noodzakelijk dan staan wij ook voor u klaar.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn AED in optimale staat blijft?

De AED kunt u het best bewaren op een vaste plaats die makkelijk bereikbaar is. Als er meer mensen zijn die de AED bedienen, laat iedereen dan weten waar de AED zich bevindt. Meld de AED aan bij het oproepsysteem reanimatie. www.hartstichting.nl/meld-je-aed-aan

Wordt de AED geplaatst in een bijzondere situatie b.v. een zwembad of een sauna met hoge luchtvochtigheid ; in een lawaaierige, stoffige ruimte of zijn de gebruikers van de AED anderstalig? Ook dan hebben we een passende AED. Afhankelijk waar uw de AED plaatst of door wie de AED gebruikt wordt, zorgen wij voor een passend advies.

De AED moet écht buiten hangen.. En nu?

Een AED in een buitensituatie plaatsen is, gelet op levensduur en betrouwbaarheid, niet eenvoudig. Zowel de elektroden als de accu zijn zeer slecht bestand tegen vorst. Maar ook temperatuurwisselingen, invloed van zonlicht en luchtvochtigheid zijn van invloed op de technische staat van de AED. De afgelopen jaren zijn er verschillende buitenkasten op de markt verschenen, maar in veel gevallen bleken die achteraf niet te voldoen, met storingen als gevolg. Wij adviseren dus altijd eerst goed na te gaan of er alternatieven zijn en als er echt een buitenkast noodzakelijk is te kiezen voor een model met thermostaatgeregelde verwarming en hygrostaat geregelde ventilatie.

Als u de AED buiten plaatst dan wilt u dat deze ook voor iedereen beschikbaar blijft, een buitenkast met slot is dan niet de beste oplossing. Dat betekent wel dat het risico op diefstal of vandalisme verhoogt, maar ook hier hebben we een passende oplossing voor.